Jotkut silmälasikehykset eivät näytä koskaan menevän pois muodista. Browline- ja pilottimalleista olet nähnyt näitä ajattomia suosikkeja käytettävän yhä uudelleen uusilla tavoilla, mutta kuinka paljon tiedät kunkin mallin alkuperästä?
Lue lisää oppaastamme oppiaksesi neljän klassisimman silmälasityylin historiaa sekä eri niiden väliset erot viime vuosisadan ikonisimmissa kehyksissä.
Alkuperäiset browline-kehykset luotiin alun perin osana 1940-luvun modernia suunnitteluperinnettä ja ne saivat nimensä omalaatuisesta muotoilustaan. Kehyksen paksumpi asetaattinen yläreuna kiinnittää huomion käyttäjän kulmakarvojen tasolle.
Alkuperäiset kehykset olivat itse asiassa muokattavissa, jolloin käyttäjä saattoi vaihtaa asetaattireunan väriä ja kehyksen yläreunan tyyliä.
1950-luku määritteli vahvasti browline-kehysmuodin ja tämä tyyli muodostikin puolet kaikista sen vuosikymmenen aikana myydyistä ja käytetyistä silmälaseista.
Nykyään näitä kehyksiä pidetään lukutoukkien klassikkoina ja ne ovat nyt saatavilla aurinkolaseina ja lukulaseina tämän retrotyylin paluun myötä.
Pilottikehykset kehitettiin 1930-luvulla lentäjiä varten. Alkuperäisessä suunnittelussa oli sävytetyt linssit häikäisyn vähentämiseksi, mutta tyyli sai nimen "aviator" vasta 1940-luvulla, jolloin sotilaslentäjät alkoivat käyttää niitä toisen maailmansodan aikana.
Näissä pilottiaurinkolaseissa oli nyt ikoninen muoto metallikehyksillä ja ruskeilla liukuvärilinsseillä, ja niistä tuli pian suosittuja julkkisten ja kansan keskuudessa.
Pilottikehysmuoto siirtyi myöhemmin myös lukulaseihin pehmeämmillä yksityiskohdilla ja kevyemmillä metalleilla, ja ne elpyivät 1980-luvulla, jolloin niistä tuli todella kulttiklassikko.
Nykyään pilottikehykset ovat monipuolistuneet entisestään sisältäen asetaattikehyksiä, kirkkaita värejä ja lukemattomia muunnelmia perinteisestä metallirungosta.
1920-luvulla pyöreät lasit olivat erittäin suosittuja, ja niitä näkyi kaikkialla.
Ne kuitenkin omaksuttiin uudelleen 1960-luvun hippiliikkeessä, kun John Lennonin kaltaisista tähdistä tuli pyöreiden lasien ikoneita.
Hippityylistä poiketen oversized-tyyli tuo mieleen myös 1960-luvun filmitähtien glamourin, eivätkä Audrey Hepburnin ikoniset aurinkolasit ole poikkeus tässä trendissä.
Nykyään pyöreät kehykset ovat helppo tapa tuoda retrotunnelmaa mihin tahansa lookiin, sillä ylisuuret pyöreät kehykset sekä asetaatista että metallista ovat osoittautuneet suosikeiksi.
Modernit neliskulmaiset kehykset julkaistiin ensimmäisen kerran 1960-luvulla, ja sen edelläkävijä oli ranskalainen laulaja-lauluntekijä Francoise Hardy.
Selkeästi poiketen 50- ja 60-luvun ohutsankaisista laseista, neliskulmaiset lasit löysivät suosionsa 1970-luvun ylisuurien kehysten joukossa.
Kirkkaiden värien ja niittikoristeiden kanssa ne yhdistettiin usein diskomaailmaan ja amerikkalaiseen urbaaniin yöelämään, joka määritteli vuosikymmenen.
Tällä ikonisella, paksulla ja laatikkomaisella tyylillä on nykyään selkeä oldschool-viba, joka on nyt freshimpi kuin koskaan.
Rekisteröidy saadaksesi yksinoikeudella tarjouksia, ennakkotietoa uusista tuotteista ja inspiroivaa sisältöä antamalla sähköpostiosoitteesi alla, ja nauti 10% alennuksesta ensimmäisestä tilauksestasi.
Rekisteröidy saadaksesi yksinoikeudella tarjouksia, ennakkotietoa uusista tuotteista ja inspiroivaa sisältöä antamalla sähköpostiosoitteesi alla, ja nauti 10% alennuksesta ensimmäisestä tilauksestasi.